Wat is de geschiedenis van Tameshigiri?

 

Tameshigiri-Katana

Wat is de geschiedenis van Tameshigiri? Onderzoek de fascinerende geschiedenis van het Japanse Zwaardtesten.  

“Tameshigiri” als woord kan worden vertaald als een “snijdende test”.
Het is de methode om zowel de Katana als de vaardigheden van de krijgskunst beoefenaar te testen met het snijden in een object.

Een katana is een Japans Samurai Zwaard en heeft een gebogen blad vorm, met een kromming en een vlijmscherpe snijkant. Door dit ontwerp is het mogelijk om het zwaard snel te trekken dankzij het gebogen blad, waardoor een enkele snelle snijbeweging mogelijk is tijdens een gevecht.

Hoe heeft Tameshgiri zich ontwikkelt in de loop der tijd?

Oude Tameshigiri

In het traditionele en oudere tameshigiri lag de nadruk op het testen van de kwaliteit van het Japanse zwaard en dan met name de scherpte.

In het oude tameshigiri was vooral een manier  om te controleren of de snede scherp en sterk was. Het testen op die manier werd ook wel kiridameshi genoemd.

Het tameshigiri gaat dus lang geleden terug naar het oude feodale Japan met de Samurai krijgers.

In de Edo-periode, die liep van 1600 tot 1868, beleefde het beoefenen van tameshigiri zijn hoogtijdagen. Deze uitgebreide snijtesten werden hoofdzakelijk uitgevoerd met een katana of wakizashi, oftewel een daishŇć. ¬†Het testen van de zwaarden was voor een samoerai krijger ook van eigen belang, op deze manier kon hij goed de scherpte van zijn Katana testen. Ook gaf de Daimyo soms orders om de zwaarden te testen die voor zijn legers waren bestemd zodat de kwaliteit daarvan goed kon worden beoordeeld.

In die tijd werden zelf vaak mensen uitgekozen voor de snijproeven. Oorspronkelijk werden er zelfs lukraak voorbijgangers het doelwit, dit werd dan de praktijk van tsugi giri werd genoemd, wat “snijden op het kruispunt” betekent. ¬†Soms werden er zelfs stapels van lijken uitgekozen om te kijken door hoeveel mensen een zwaard kon snijden met √©√©n techniek. Vaak betrof het ter door veroordeelden of misdagigers die al eerder waren onthoofd.

Katana-tameshi-giri

Op deze foto links manieren om een lichaam te testen en rechts de lichaamdoelen. 

De Japanse zwaarden ondergingen dan diverse proeven, met verschillende objecten, diverse hoeken en zwaardtechnieken.

Voor het uitvoeren van deze  testsnedes, werden de dode lichamen meestal op een dodan geplaatst. Dit waren kleine zandbergen van rond de 30 centimeter, vaak omringt met vier bamboe stengels, genaamd hasamitake om de lichamen tijdens het testen goed op hun plek te houden.

Het aantal doorgesneden lichamen werd na afloop van de testen op de nakago of tang aangebracht. Dit noem je een tameshi-mei of saidan-mei. Je kunt hier vaak de naam van de test, techniek, hoeveelheid lichamen die zijn doorgesneden en de datum. Deze specicale saidan mei is vaak ingelegd met goud.

Voor het smeden was het ook een formele en spannende aangelegenheid want als de katana’s niet succesvol door de testen kwamen was een seppuku, of rituele zelfmoord, de enige manier om de schande te herstellen.

Moderne Tameshigiri

Het moderne Tameshigiri is een Japanse zwaardvechtkunst die zich vooral richt op het  trainen van de snijvaardigheden van een beoefenaar met zijn Katana.  Ook de vorm van tamishgiri is geevolueerd, gelukkig gebruiken ze vandaag de dag geen meer lijken om de technieken van de beoefenaar te testen.

De doelen zijn natuurlijk ook om de snijcapaciteit van een zwaard te testen, om snijdoelen met een materiaaldichtheid die ongeveer gelijk is aan die van bot en vlees te ervaren, en timing (itsudo), afstand ( kirima), snijhoek (hasuji)en grip (tenouchi) te verbeteren.

Voor de uitvoering van de technieken maakt men nu vaak gebruik van tatami. Dit zijn matten gemaakt van rijststro en deze worden gebruikt voor de traditionele Japanse snijtesten. Deze worden in verschillende manier geplaastst waarbij je vaak het mensenlijk torso kan herkennen.  Vaak wordt er bamboo als kern gebruikt om de textuur en weerstand van een deel van het menselijk lichaam na te bootsen.

Voor het aanvangen om met tatami te testen door de Katana’s worden deze eerste langdurig in water gedompeld zodat de vezels zich goed vol kunnnen zuigen. Daarna worden deze uit het water gehaald waar ze uitdruppelen zodat de tatami matten precies de juiste structuur hebben.

Het is dus een zeer traditionele en eeuwenoude discipline die je tegenkomt bij vele zwaardvechtkunsten zoals Shinkendo, Tenshin Shoden Katori, Kenjutsu, Toyama Ryu en Nakamura Ryu. Doordat het er zeer spectuculair uitziet trekt het de aandacht van zwaardliefhebbers over de hele wereld.

Doorgaans gebruikt men alleen de Tatami matten en geen watermeloenen, waterflessen of andere objecten. Deze kunnen namelijk het blad beschadigen, zeker als er metalen delen in zitten.

Veilige tameshigiri betekent dat men zichzelf of de mensen om hem heen te verwonden niet aan de orde is en je daarvoor maatregelen treft. Voor een zwaardvechter is gewond raken door zijn eigen zwaard het meest schandelijke wat er bestaat. Zichzelf verwonden door het trekken van het zwaard, gebrek aan ervaring, goede instructies en een slecht mentale gesteldheid door ontbreken van concentratie, betekent dat de beoefenaar er simpelweg nog niet aan toe is. Je moet vaardig genoeg zijn met een Katana om met tameshgiri te mogen beginnen.

De inrichting van de plek waar tameshigiri kan worden getraind met dusdanig zijn ingericht dat er geen schade kan onstaan aan andere materialen of zwaarden. De bladen veilig kunnen worden schoongemaakt en de toeschouwers op veilige afstand zijn.  Vanzelfsprekend wordt er alleen van Katana’s gebruikt gemaakt die functioneel zijn en in goede staat. Een full tang blad van hoogwaardig koolstof staal die goed is gemonteerd.

Voor de veiligheid maken ze altijd gebruikt van een solide en veilige Tameshigiri standaard. Deze zijn meestal voorzien van verstelbare poten en een houten deuvel waar de matten op komen te staan.

De meeste scholen zorgen ervoor dat je alle regels erkent en gehoorzaamt om veilig tameshigiri te kunnen mogen beoefenen.

In het moderne tameshigiri is het gebruik van de Katana in een manier overgegaan waarop het oude en feodale Japan van de Samurai krijgers is geevolueerd tot een hedendaagde krijgskunstdisicipline. Dat tameshigiri zich aan heeft kunnen passen is een groots genoegen omdat het zo het huidige tijdsperk kan bereiken.   Hieronder een prachtige video op youtube over tameshigiri. Met een Katana kopen voor tameshigiri is het belangrijk dat deze geschikt is om impact en grote krachten die vrijkomen met het gebruik ervan te kunnen weerstaan.

KATANA-ZWAARD-KOPEN

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash