Tamahagane & Bainite Katana

In deze categorie twee hoogkwalitatieve en unieke staalsoorten uit de Hanwei smederij. Een Katana gemaakt van L6 / Bainietstaal Katana  vertegenwoordigt een combinatie van hooggehalte koolstofstaal, waarbij indrukwekkende sterkte en kracht samensmelt met voortreffelijke buigzaamheid en schokabsorberende kenmerken. De perfecte samensmelting van traditie en vakmanschap is de Tamahagane Katana van Hanwei. Tamahagane staal is gesmede volgens de eeuwenoude Japanse tradities en staat bekend om zijn uitzonderlijke zuiverheid en hardheid.

Show Filters

Toont alle 6 resultaten

Toont alle 6 resultaten

Tamahagane en L6 / Bainietstaal Katana

Bainiet, een samenstelling in hoog koolstofstaal, combineert formidabele sterkte met onberispelijke flexibiliteit en schokabsorberende eigenschappen. Het wordt al lang erkend als een perfecte staal voor een Katana zwaard, maar het gebruik ervan is van oudsher voorbehouden aan een select aantal meestersmeden. De ingewikkeldheid van het uitvoeren van de precieze warmtebehandelingsprocedures die nodig zijn voor het vervaardigen van een Bainite Katana blad, in combinatie met de noodzaak voor een extreem sterke Martensite Yakiba (snedesectie) in Katana lemmet, hebben het gebruik ervan beperkt.

Hanwei heeft dit ingewikkelde proces nu onder de knie en gebruikt knuppels van L-6 gereedschapsstaal (een zeer taaie laaggelegeerd High Carbon steel) als uitgangspunt. De bladen worden op de conventionele manier gesmede en gevormd en ondergaan daarna een nauwgezette warmtebehandeling om de vereiste bainiet- en martensietstructuren te verkrijgen voor de laatste polijstfase.

Tamahagane staal

Tamahagane staal wordt gemaakt door het bouwen een Tatara, de traditionele Japanse smeltoven voor zwaardstaal. Deze op houtskool gestookte oven produceert uitzonderlijk zuiver staal uit ijzerzand en het resulterende staal, bekend als “Kera” of bloom, kan worden ontleed in koolstofrijke en koolstofarme fragmenten. Deze fragmenten, die respectievelijk de buitenmantel en het kernstaal van de kling vormen, worden herhaaldelijk gesmeed en gevouwen om slakinsluitsels en bubbels te verwijderen. Vervolgens wordt staal voor de buitenkant om het kernstaal gewikkeld en wordt de resulterende staaf gesmeed tot een kling. Zorgvuldige warmtebehandeling, vormen en polijsten onthullen het ingewikkelde “Hada” of gelaagde patroon van de kling, samen met de witte deeltjes die de “Hamon” of hardingslijn vormen.

Terwijl dit nauwgezette proces esthetische kwaliteiten oplevert die zeer gewaardeerd worden door verzamelaars, zorgt het tegelijkertijd voor een zeer functioneel lemmet. Het verhoogde koolstofgehalte van het huidstaal vergemakkelijkt de creatie van een uitzonderlijk harde rand, terwijl het zachtere kernstaal het lemmet veerkracht en schokabsorberend vermogen geeft.

Het maken van het Tamahagane staal gaat als volgt:

Selectie van Tamahagane staal

Stukken van hoog koolstofstaal (hadagane) worden gekozen om een buitenmantel van staal te vormen, terwijl stukken van lager koolstofstaal (shingane) worden geselecteerd voor het vormen voor de kern. Het hoog koolstof gehalte van het huidstaal, wanneer differentieel gehard, zal een zeer harde snede vormen, terwijl het lagere koolstofgehalte van het kernstaal zachter zal zijn, waardoor veerkracht aan de katana wordt verleend en ondersteuning wordt geboden aan de harde snede.

Stapelen van staal

De stukken hoog- en laag-koolstofstaal worden platgeslagen en gevormd tot afzonderlijke stapels, klaar voor het vormen van een blok staal voor het lemmet.

Smeden van Tamahagane

Elke stapel wordt vervolgens bedekt met verbrand stro, wat het smeedproces bevordert, en vervolgens gesmeed tot afzonderlijke hoog- en laag-koolstof staalknuppel.

Smeden en vouwen van Tamahagane staal

Het buitenste huidstaal wordt meerdere malen gevouwen om slakinsluitingen en holtes te verwijderen. Het herhaaldelijk vouwen resulteert in een fijne Hada (korrelpatroon) wanneer de kling uiteindelijk wordt gepolijst.

Tamahagane laminatie

Het gevouwen huidstaal wordt vervolgens om het zachtere kernstaal billet gewikkeld en gesmeed tot een lemmet. Het blad is dan klaar om differentieel gehard te worden, met behulp van de traditionele kleimethode, gepolijst en gemonteerd. De Tamahagane Katana van Hanwei of Paul Chen is een perfecte samensmelting van traditie en moderne vakmanschap.