Wat is een Samurai Zwaard?

samuai katana zwaard

 

Geschiedenis van het Samurai Zwaard

Meestal bedoelen de mensen een katana als ze spreken over een Samurai Zwaard. Dit prachtige en sterke Japanse zwaard maakt deel uit van de legendarische krijgersklasse uit Japan, de Samurai.

Het Samurai Zwaard heeft zijn oorsprong, lang geleden, in het oude Japan. In de  Kamakura periode van Japan,  deze loopt van 1185 tot 1333 en in die tijd krijgen de Samoerai en hun shogun de macht in Japan.De Samurai waren goedgetrainde krijgers, die diende als lokale legers en de beschermers van de feodale heren. Ze volgende de bushido erecode, die discipline, loyaliteit en moed benadrukte.

De Japanse zwaarden evolueerden door de eeuwen heen. In het begin waren het rechte zwaarden. Toen het oorlogsvoeren vooral te paard werd gedaan gebruikte men een tachi zwaard. Doordat de manier van oorlogsvoeren veranderde en de vijanden betere harnassen en wapens hadden veranderde de zwaarden snel. Belangrijke gebeurtenissen hiervoor waren tijdens de Mongoolse invasies on leiding van Mongolen onder leiding van Koeblai Khan.

De samoerai kwamen snel tot de conclusie dat de mongolen zeer sterke leren harnassen hadden en de tachi braken snel af en hadden moeite om hier doorheen te komen.

Dankzij de betere bewaping,door het het smeden van sterkere zwaarden en een aantal natuurrampen kwamen de mongolen niet tot een overwinning. De tachi ging over in de uchigatana en daarna in de katana.

Deze katana is het echte samurai zwaard en kenmerkend voor deze krijgersklasse. Het is een belangrijk onderdeel van de wapenuitrusting van de feodale Samurai Krijgers. Een samurai zwaard is een gebogen zwaard met een curve en één vlijmscherpe rand.  Dit design maakt het door het gebogen blad sneller om te trekken en zodoende een snelle snijbeweging te maken tijdens de gevechten.

Van oudsher worden de bladen gemaakt van Tamahagane, een hoogwaardig en ambachtelijk japanse staalsoort die met veel precisie werd gesmede.

Kenmerken van een Samurai Zwaard

Er zijn een aantal kenmerken die een Samurai zwaard onderscheiden van andere zwaarden. Het meest in het oog springende is het geborgen blad, die bekend staat als de sori. Hiermee kan je het zwaard snel trekken en krachtige snijbewegingen maken in geoefende handen.

Een unieke kenmerk is ook het handvat, of tsuka, die veel controle geeft en stabiliteit. Deze is bedekt met roggenhuid en strak omwikkelt met een ito van katoen, zijde of leer.

De fittingen, of koshirae, geven meestal een zeer persoonlijke thematiek aan het zwaard. De tsuba of handbeschermer heeft vaak dezelfde elementen als de fuchi en kashira.

Een Samurai zwaard draagt diepe symboliek en betekenis voor een eigenaar. Voor de samurai was het zwaard een verlengstuk van henzelf en gaf het eer, moed en identiteit.

Samurai Zwaard is de Ziel van de Samurai

Men noemt het Japanse zwaard ook niet voor niets als de Ziel van de samurai. Deze werd respect behandelt en goed onderhouden. Dit onderhouden van het zwaard bestond uit het reiningen en olieen om te zorgen dat het zwaard-blad niet ging roesten. Het was voor een Samurai een zaak van leven of dood en zodoende wilde men altijd beschikken over een goed funtionered zwaard dit klaar was voor gebruik.

Zeker in de Edo periode werd het Samoerai Zwaard een statusssymbool. Deze gaf de sociale positie aan hoe mooier en kostbaarder het zwaard was, des te hoger de rang. De zwaarden werden vaak van generatie op generatie doorgegeven en werden echte familie erfstukken.

Vandaag de dag is er nog steeds waardering voor de samurai zwaarden en worden deze tentoongesteld in musea. Er zijn ook veel prive collecties en diverse nihonto clubjes voor geinteresseerden. Ook worden er in vele moderne Japanse vechtkunsten gebruikt gemaakt van het samurai zwaard.

Het smeden en de vakmanschap wordt nog steeds beoefend door Japanse zwaard smeden in Japan. Deze gebruiken eeuwenoude technieken en smeden ambachtelijke zwaarden met dezelfde kwaliteit als hun voorgangers.

Het Samurai Zwaard of Katana is een eeuwenoud wapen dat geheel verbonden is met de Japanse geschiedenis en cultuur. In de Katana van de je erfenis van de Samurai en deze draagt symboliek, betekenis en eeuwenoude ambachtelijke traditie met zich mee. Of je er nu mee traint, het bewondert in een museum of thuis als een decoratief stuk, het Samurai zwaard blijft een tijdloos Japans symbool van kracht, eer en schoonheid.

KATANA-ZWAARD-KOPEN

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash