Katana

Welkom bij Zwaardonline, dé ideale bestemming voor het kopen van een Katana. Als je op zoek bent naar een authentiek Japanse zwaard, dan ben je hier aan het juiste adres. De term “Katana” verwijst naar het iconische Japanse zwaard, bekend om zijn verfijnde ontwerp en indrukwekkende scherpte.

Of je nu een ervaren krijgskunstbeoefenaar bent, een gepassioneerde verzamelaar van zwaarden, of gewoon een liefhebber van de rijke Japanse cultuur, bij Zwaardonline vind je gegarandeerd het perfecte zwaard. Onze uitgebreide collectie omvat een breed scala aan hoogwaardige Katanas, elk met hun eigen unieke kenmerken en geschiedenis.

Dankzij ons zorgvuldig samengestelde assortiment en onze expertise op het gebied van zwaarden, kun je erop vertrouwen dat je bij Zwaardonline het ideale zwaard zult vinden dat aan al je verwachtingen voldoet. Of je nu op zoek bent naar een functioneel trainingszwaard of een prachtig decoratief stuk, wij bieden zwaarden van topkwaliteit die perfect aansluiten bij jouw wensen.

Begin vandaag nog met het verkennen van onze collectie en vind de Katana die perfect past bij jouw stijl en behoeften. Koop jouw Katana bij Zwaardonline en voeg een authentiek stukje Japanse traditie toe aan je verzameling.

Show Filters

Resultaat 1–16 van de 97 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–16 van de 97 resultaten wordt getoond

Een echte Katana Kopen

Een Katana heeft zijn oorsprong in het oude Japan, waar deze zwaarden werden gebruikt door de befaamde samoerai.

De term “Samoerai” dateert officieel uit het feodale Japan (tussen 1000-1900) en betekent letterlijk “Hij die dient”, wat verwijst naar de krijger die de Bushido volgt om zijn heer te dienen. Een samurai is een meester in het zwaardvechten met zijn Katana en volgt de bushido: de weg van de krijger.

De betekenis van ‘Katana’ is simpelweg het Japanse woord voor ‘zwaard’. De katana wordt soms ook wel een Daito genoemd en dit betekent ‘lang zwaard’. Een Katana mocht alleen door een Samoerai worden gedragen en daarom staan ze ook bekend als een ‘samurai zwaard’ of ‘samoerai zwaard’.  Maar een Katana was niet het enige wapen van de Samurai krijger, hij had ook Wakizashi wat letterlijk kort zwaard betekent en uiteraard zijn tanto of mes.

Voor een samoerai was een Katana niet slechts een wapen; het was een verlengstuk van zijn ziel.  Een Samurai krijger had zijn Daisho altijd bij zich, zelfs met slapen, en had een diepe spirituele connectie met zijn zwaarden.

Een ware Samurai krijger hield vast aan de morele code van de Bushido, deze erecode doordrenkt met principes van integriteit, toewijding, trouw en eer. Wanneer zijn eer op het spel stond en niet gehandhaafd kon worden, omarmde de Samurai de pijnlijke rituele zelfdoding, bekend als seppuku, met zijn eigen zwaard. Het was niet de angst voor de vijand die de ware Samurai beheerste, maar eerder de verlangens om zijn heer met onwrikbare bescherming te dienen.

Wat is een Authentiek Samurai Zwaard?

Om een authentiek Japans Samurai Zwaard te kopen van hoge kwaliteit is het belangrijk om een zwaardenshop te zoeken die kennis en verstand heeft van kwalitatieve zwaarden. Bij “zwaardonline”  hebben wij een uitgebreide collectie katana’s, die verschillen in kwaliteit en prijs. Maar hoe vind je nu precies een Katana van goede kwaliteit?  Er zijn een aantal belangrijke aspecten zoals prijs, afwerking en de fabrikant of smederij van de katana.

Wij hebben een aantal gerenommeerde smeden, zoals Paul Chen van de Hanwei smederij en Thaituki die hoogwaardige katana’s maken. Deze gebruiken traditionele materialen en ambachtelijke productie methoden. Ons assortiment is zeer divers en in ons zwaarden aanbod zal iedereen iets kunnen vinden wat aan zijn budget en verwachtingen voldoet. Je kan voor slechts € 200,- al een prachtig scherp geslepen Samurai Zwaard vinden, die zowel geschikt is om mee te trainen als wel om de Katana decoratief tentoon te stellen.

Echte katana voor verzamelaars

Niet alleen in Japan, maar de interesse voor Japanse zwaarden is wijdverspreid. Ook in de westerse cultuur is deze cultuur omarmd en zijn wij bijzonder gefascineerd door de Samurai. En het meeste iconische wapen waar iedereen aan denkt bij deze klasse is de Katana.  Het hanteren van een Katana, van het feodale Japan tot het heden met vele krijgskunstbeoefenaren blijft relevant.

Het verschil tussen een ‘Echte’ van een ‘Neppe’ Katana

Het is verleidelijk om met een simpele klik een Katana te kopen via de vele zwaardenshops online. Maar koop je daarmee ook meteen een echt hoogwaardig samurai zwaard? Geeft dit zwaard wel de eer en het respect weer dat een authentieke Katana verdient?

Zoals iets eerder aangegeven zijn verschillende manieren om de kwaliteit van een katana te beoordelen. Vandaag de dag zijn er katana’s met extreem slechte materialen en afwerking uit fabrieken met weinig kennis van de ambachtelijke zwaarden. Deze zwaarden zijn alleen  geschikt voor decoratieve doeleinden.

Hoe herken je nou zo een echte Katana? 

Zoek je een ‘echte katana’ die geschikt is om Tatami mee te snijden dan zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten.

Het is zeer belangrijk om te letten op de gebruikte materialen en bewerkingen.

  • Staalkwaliteit en de hittebehandeling
  • Full tang Katana
  • Gebruikte materialen
  • Monteringskwaliteit

Staalkwaliteit en hittebehandeling

Wil je kiezen voor een echt zwaard dan is vooral de kwaliteit van de kling, zwaardblad of lemmet belangrijk. Een echt functioneel zwaard moet gemaakt zijn van een koolstofstaal en een succesvolle hittebehandeling hebben ondergaan. Een High Carbon staal is daar eigenlijk vooral geschikt voor omdat je deze een scherpe snede kan voorzien door de eigenschappen van het staal. Een zwaard gemaakt van roestvrijstaal (RVS) of aluminium is niet geschikt voor hak- en snijoefeningen en zelfs gevaarlijk, ga hier dus geen tameshigiri moet beoefenen. Deze staalsoorten vind je wel terug bij de Iaito’s, daar is het wel geschikt voor. Een iaito is een bot oefenzwaard met als doel, en gemaakt, om veilig mee te trainen. Probeer te achterhalen van welke staalsoort het blad is vervaardigd en of dit een geschikte staalsoort is. Als onze zwaarden zijn gemaakt van de juiste staalsoorten zodat een grondig onderzoek in onze zwaardenshop niet nodig is.

Een echte gevouwen Katana heeft een blad die uit verschillende lagen bestaat. Deze zwaardblad is meerdere malen gevouwen, wel zelf tot 8 tot 16 keer, wat als resultaat heeft dat het blad uit meer dan 65.000 lagen is geconstrueerd. Het vouwen is onderdeel van een ambachtelijk en traditionele Katana waarbij het zwaardblad de meest optimale eigenschappen bereikt. Door het vouwen worden de onzuiverheden verwijdert en homogeniseert het staal waardoor het overal de zelfde hardheid bereikt.

Differentieel harden is ook een zeer belangrijke bewerking bij een echte Katana. Door deze hittebehandeling met de traditionele methode met klei zorg je ervoor dat de snede sneller afkoelt en zeer hard kan worden. De rug of mune zal iets minder snel afkoelen, doordat daar het klei dikker is aangebracht en dus iets taaier en zachter zijn zodat het harde klappen kan absorberen zonder dat de kling breekt. Doordat de snede of ha zeer hard is kan je deze daardoor ook vlijmscherp maken en het in geoefende handen een zeer gevaarlijk wapen is.

Full tang Katana

Wil je een Katana veilig kunnen gebruiken dan moet deze full tang zijn.De kling moet zeerstevig in het handvat verankert zijn, bij zwaarden wordt dit vaak aangeduid als “full tang”. Dit impliceert dat de kling volledig in het hanvat doorloopt en uit één stuk staal is gesmede. In het handvat moet je twee pinnen of mekugi kunnen ontdekken waarmee de tang geborgd is in het handvat of tsuka.

Gebruikte materialen

De hout van het handvat moet gemaakt zijn naar de vorm van de  tang of nakago, dit mag geen speling hebben. Ook moet de wikkeling of ito strak zijn gewikkeld zodat deze niet snel gaat schuiven, doorgaans zijn deze wikkelingen van katoen, zijde of leer. Onder deze wikkelingen zit altijd roggenhuid of same, dit is het traditionele materiaal om het handvat mee te bekleden. Deze roggenhuid zorgt door het ruwe oppervlak dat de ito goed blijft zitten. De koshirae of fittingen moeten van degelijke kwaliteit zijn zodat alles veilig kan worden gemonteerd. Ook relevant zijn is de kwaliteit en afmetingen van de habaki en seppa, deze moeten van metaal zijn omdat deze de krachten goed moeten kunnen verdelen tussen het handvat en het blad. Tevens zorgt de habaki ervoor dat het zwaard stevig in de schede kan blijven zitten tijdens het dragen.

Monteringskwaliteit

Je kan nog zulke goede materialen en staal gebruiken maar de monteringskwaliteit zorgt ervoor dat je over een echte Katana kan spreken. Een kwalitatieve smederij monteert het blad correct in het handvat en zorgt voor een gedegen borging met de mekugi. Alle onderdelen van de Katana moeten op de juiste wijze worden aangebracht zodat deze veilig kunnen worden gebruikt.

Heb je vragen over onze katana’s of heb je advies nodig bij het kiezen van de juiste katana voor jou? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, we staan klaar om je verder te helpen!