Welke aspecten beïnvloeden prijs van een Katana?

katana-kopen

Welke aspecten beïnvloeden prijs van een Katana? En wat is nu precies het verschil tussen de hele goedkope en dure zwaarden? We zullen iets dieper ingaan op de factoren die doorwerken in de katana prijs. Je koopt misschien eenmalig een katana, wat wellicht geen geringe uitgave is. Dit zwaard moet dan de juiste prijs/kwaliteitsverhouding hebben die past bij jouw financiële mogelijkheden en behoefte.

Het bekendste zwaard is misschien wel de Katana, die zijn oorsprong heeft in het feodale Japan. De aantrekkingskracht die voorkomt uit artistieke-elegantie en functionele effectiviteit om mee te vechten. Deze fascinatie zorgt ervoor dat we geïnteresseerd zijn in Japanse krijgskunst en geschiedenis.

Uiteraard is één van belangrijkste factoren de expertise en kwaliteit die een smederij kan leveren. De meeste gerenommeerde smederijen maakt gebruikt van ambachtelijke technieken en meestersmeden. Deze meestersmeden zijn duurder maar maken wel kwalitatieve zwaarden. Zodra een meestersmid zijn Katana wilt gaan maken wordt er gebruik gemaakt van traditionele technieken en methoden. Er moeten hoogwaardige materialen worden gebruikt om een kwalitatief goed zwaard af te kunnen leveren.

Je moet weten dat voor het smeden van een Katana veel kennis en ervaring is vereist. Zeker de bladen die volgens bepaalde technieken zijn gesmeden, zaols Hyoshigi-gitae, Wariha-gitae, Kōbuse-gitae, Sanmai-gitae, Hon-sanmai-gitae, ihōzume-gitae en Jūgomai kōbuse-gitae.

De combinatie van hoogkwalitatieve materialen en een smid met expertise zorgt ervoor dat de prijs van een Katana hoger zal worden.

Er is dus een heel spectrum aan invloeden die de priis van een samurai zwaard bepaald. Hierbij speelt ook zeker authenticiteit een grote invloed, hiermee bedoel ik dat een volledig ambachtelijk handgemaakt eenmalig en unieke Katana volgens de oude traditionele methoden in Japan en hoog prijskaartje zal hebben. De meer massa geproduceerde Japanse zwaarden, waarbij er ook traditionele technieken worden gebruikt zullen goedkoper zijn.

Een moderne productie katana die is gemaakt met kwalitatieve materialen en een smid met verstand van zaken zullen beginnen rond de € 500,- en oplopen tot met € 3000,-. Een katana gemaakt in Japan door een ambachtelijke smid met traditioneel tamahagane staal en een complex smeedproces zal vele malen duurder zijn, dit begint bij de € 5000,- en de zwaarden met historische waarde kunnen oplopen tot € 60000,-.

Authenticiteit en geschiedenis van de katana

De smid, school, authentieke karakter en de geschiedenis of het verhaal achter de Katana kan ook invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Een antieke Japanse katana die vele eeuwen heeft overleefd worden vaak als gezien als waardevol verzamelobjecten. Zeker als een Katana op enige meer geassocieerd kan worden met een belangrijke gebeurtenis in het verleden kan de waarde stijgen.

Gebruikt staal voor het zwaard

Onder de hoogwaardige materialen is de kwaliteit van het staal een essentieel element. Om een Japanse Katana te smeden maken ze gebruik van verschillende staalsoorten die allemaal een specifieke samenstelling hebben om een zeer scherp en taai katana-blad dat niet snel zal breken. Het meeste traditioneel is Tamahagane, een staalsoort van hoge kwaliteit dat gemaakt is van Japans IJzerzand en houtskool. Tamahagane staal is zeer zeldzaam en vrij duur, wat je terug zal zien in de prijs als deze is gesmede van Tamahagane. Om samurai zwaarden te maken gebruiken ze ook vaak hoogwaardig hoogkoolstof 1095 staal en T10 staal voor hun specifieke kenmerken.

Methoden voor smeden van een Katana

De mate van complexiteit van de gebruikte methoden om een blad te maken kunnen enorm verschillen. Een blad dat is gevouwen en daardoor een zeer aansprekende oppervlakte heeft gekregen met meer ziel zal duurder zijn doordat hier meer tijd en ambachtelijk werk in is gestopt. Op een kwalitatief zwaard zie je meestal een lijn die je de hamon noemt. Dit is een duidelijke golvende hardingslijn op je katana-zwaard. Dit onstaat door differentieel temperen met de traditionele kleimethode. Een zeer aansprekende hamon en goed gedefinieerde hamon kan zeker de waarde van een katana verhogen. Zeker bij de klingen met bijzondere hamons, die de vaardigheid van de smid weerspiegelen, kunnen hogere prijzen worden gevraagd omdat die zeer gewaardeerd worden door zwaardverzamelaars.

hamon-katana-zwaard
Duidelijke Hamon van een Katana

Lengte en curve

Onder de Japanse zwaarden heb je de bekende katana, maar ook een korter zwaard zoals de wakizashi. Langere zwaarden, met meer materialen zullen meer kosten. Ook de curve of sori kan invloed hebben op prijs doordat dit vaak wat bewerkelijker is om te bereiken.

Goedkope Katana onder de € 150,-.

In vele webshop en markten is het mogelijk om een katana te kopen voor zeer lage prijzen. Het is makkelijk te verklaren waarom deze zwaarden zo goedkoop zijn. Deze zwaarden zijn van zeer lage kwaliteit en maken geen gebruik van ambachtelijke en traditionele technieken. Ook het staal is erg slecht en zijn gemaakt van goedkope legeringen en vaak ook geen koolstoftaal. Deze goedkope replica’s zijn eigenlijk alleen geschikt voor decoratie.

Katana tussen de € 150,- en € 500,- (laagste segment)

Het bedrag van € 150,- is de absolute minimumprijs voor een redelijk zwaard. Je mag hier nu een koolstofstalen blad voor verwachten. Het beste is om een high carbon staal te zoeken omdat die was sterker zijn en een betere snede kunnen dragen. Zwaarden in dit segment zijn altijd massa produktie zwaarden maar bieden een goed alternatief voor een waardeloos decoratie zwaard. Je mag hier nog niet teveel eisen aan stellen je hebt nu een goed zwaard zonder een fortuin uit te geven.

Katana tussen de € 500,- en € 1000,- (middensegment)

Bij een Katana uit het middensegment mag je zeker wat meer eisen gaan stellen. Deze zijn altijd van een hoogwaardige koolstof staal handgesmede en bieden goede snijprestaties. De smederijen die dit aanbieden hebben veelal beter opgeleide ambachtsmensen die de traditionele smeed- en hardingstechnieken beheersen met aandacht voor details. Er is meestal al oog voor polijsting waardoor de kenmerken van het blad goed naar voren komen met een mooie gedefinieerde hamon.

De bladen hebben vaak genuanceerde kenmerken zoals een mooie kromming van het blad. De monteringskwaliteit van de zwaardonderdelen is goed en de fittingen, zoals de tuba, fuchi en kashira) zijn vaak al mooi afgewerkt. Het houten handvat (tsuka) met de tang van het blad is goed geborgd met de bamoepinnen. Het is wel zo dat de kwaliteit van een zwaard uit het middensegment sterk afhankelijk kan zijn van de smederij en werkzame smid. Onderling kunnen de zwaarden dus soms behoorlijk verschillen, deze zwaarden komen ook nog steeds uit een produktie omgeving maar de zwaarden worden bijna geheel met de handgemaakt. Hieronder een Katana van Hanwei (Paul Chen) uit de practical serie met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Practical Plus Elite Katana sh6001kpe
Practical Plus Elite Katana sh6001kpe

Katana tussen de € 1000,- en € 3000,- (hoger segment)

Ondanks dat een katana nog vaak in een smederij worden gemaakt met efficiëntere technieken zijn deze geheel met de handgemaakt en hand gesmede met hoogwaardige hoog koolstof staalsoorten. In dit segment vind je vaak de gevouwen bladen met de vouwpatronen die resulteren in een damast structuur. In het Japans noem je dit hada en deze zijn er in verschillende prachtige esthetische patronen die niet snel vervelen om naar te kijken.

Ook bij de authentieke Japanse zwaarden kan je deze oppervlaktestructuren terugvinden. Het vouwen werd oorspronkelijk gedaan om het staal homogeen te maken, bubbels uit te sluiten en de vervuiling eruit te hameren. Je kan zelf al tamahagane staal vinden als ode aan de ambachtelijke zwaardsmeedkusten en de samoerai traditie. De fittingen zijn vaak van uitzonderlijke kwaliteit en de zwaarden zijn kwalitatief uitstekend gemonteerd. De weinige smederijen die zwaard in dit segment aanbieden hebben uitstekend opgeleide smeden die worden ondersteund door ambachtsmensen. Er wordt gebruik gemaakt van ambachtelijke smeedtechnieken en hardingstechnieken zoals differentieel harden. Op een blad kan je verfijnde details zien zoals een goed afgewerkte kissaki met yokote lijn. Door het polijsten met Japanse stenen krijg je een prachtige aansprekende hamon die recht doet aan de oude samurai traditie.

tamahagane paper crane samurai zwaard hanwei
Hierboven de Tamahagane Paper Crane Katana van Paul Chen.

Katana boven de € 3000,-. (duurste segment)

Dit zijn de authentieke unieke Japanse zwaarden en voor vele mensen onbetaalbaar. Deze vaak eeuwenoude ambachtelijke zwaardkunstwerken worden volledig gemaakt met traditionele technieken door veelal bekende Japanse smeden uit een specifieke zwaardschool of gokaden. Voor functioneel gebruik worden deze zwaarden meestal niet gekocht, doorgaans zijn dit meestal investeringen. Deze echte Japanse zwaarden onderscheiden zich door ouderdom, geschiedenis, kwaliteit en prachtige schoonheid.

Het beste kan je een Katana kopen die voorzien is van NBTHK papieren zodat je met deze certificaten zeker bent van een echte goede aankoop. De verzamelaars zijn vaak mensen die geïnteresseerd zijn in de Japanse cultuur, zijn zelf echte krijgskunstbeoefenaren, investeerders of vechtsporters.

Kies een Katana die past bij uw budget en verwachtingen

De prijs van een Japans Samurai Zwaard is dus afhankelijk vele factoren, zoals het soort staal, kennis en ervaring van de smederij, kwaliteit van de materialen, monteringskwaliteit en bewerkingen van het staal. Bij authentieke Japanse zwaarden spelen maar zaken zoals de kwaliteit van het kling, smid, school en geschiedenis van het zwaard en aantrekkingskracht. Een hele goedkoop zwaard is meestal een wallhanger en missen de kenmerken van een traditionele katana.

De allerduurste authentieke Japanse katana’s zijn vaak unieke ambachtelijke verzamelaarstukken en worden gekocht als investering. Er zijn vele katana’s in de segmenten hiertussen die zeker waar voor hun geld bieden. Deze zijn vaak gemaakt in een ambachtelijke smederij met traditionele methoden en deze kunnen een samurai zwaard produceren met een topkwaliteit die uitblinken in functionaliteit. Wat voor reden er ook mag zijn om een katana te kopen, het is belangrijk om je budget, eisen en persoonlijke voorkeur te bepalen.

Raadpleeg een expert, doe onderzoek, en zoek contact met een ervaren shop zodat je een zwaardonline koopt die voldoet aan je verwachtingen op het gebied van kwaliteit, authenticiteit en schoonheid. De Katana is een uniek zwaard, dat een uniek erfstuk is van de Samurai uit de fascinerende rijke Japanse cultuur en geschiedenis. Mocht je informatie willen inwinnen dan zijn wij bereikbaar via whatsapp op 0655696938, bellen of stuur een mailtje naar naar info(apenstaartje)zwaardonline.nl.

KATANA-ZWAARD-KOPEN

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash