De Wakizashi neemt in de wereld van de Japanse zwaarden een belangrijke plaats in. Dit kortere zwaard wordt vaak gezien als het kleinere broertje van de Katana.
Beiden hoorden tot de traditionele wapenuitrusting van de samoerai en waren nauw met elkaar verbonden.
Dit bijzondere wapen werd zelfs gebruikt bij seppuku of harakiri, de eervolle vorm van zelfmoord onder de samurai krijgers. De Wakizashi speelde een grote rol zowel op het slagveld als binnen de muren door zijn handzaamheid en effectiviteit.
De gangbare opinie is dat de wakizashi als reserve zwaard wordt beschouwd op het slagveld nadat de Katana het heeft begeven. Tevens was het een snel en sierlijk zwaard voor conflicten in huizen en paleizen door de kortere lengte.
Wat is een Wakizashi?
Een Japanse zwaard noem je een Wakizashi als deze tussen de 30 en 60 centimeter lang en deze werd gedragen door de samruai als onderdeel van hun daisho. De daisho is een bij elkaar passend paar zwaarden waarbij de Katana het grote of primaire zwaard is en de wakizashi als secundair en korter zwaard.
Geschiedenis en Betekenis Wakizashi
De eerste wakizashi ontstaan in de Muromachi-periode(1392-1573), dit was een periode in het Japan waarbij er continue oorlogen waren. Aanvankelijk was de tachi het primaire wapen voor de samurai te paard. Deze hadden als backup wapen de tanto of mes. Doordat de manier van oorlogvoeren veranderende met meer de nadruk op de infanterie leidde dit tot innovaties in de militaire wapenuitrusting.
De tachi ontwikkelde zich tot uchigatana en daar kwam de Katana uit voort, doordat er vraag kwam naar zwaarden die sneller getrokken konden worden. De Katana had ook een dikker lemmet en werd met de snede naar boven in de band bedragen. Er onstond een Daisho waarbij de Katana en de Wakizashi tot het vaste wapen arsenaal ging behoren voor de grond gevechten.
In de Edo periode werd zelfs het dragen van een Daisho een alleenrecht voor de Samurai waardoor het een symbool werd voor hun status en privileges.
Maar een voordeel voor de burgers in Japan was dat de “Wakizashi” door iedereen in Japan gedragen kon worden. Ook handelaren en sommige ambachtslieden in het feodale Japan wilden zich ook graag bewapenen. Vooral tijdens het reizen werd men voortdurend blootgesteld aan vele gevaren.
Seppuku met Wakizashi
Bij het plegen van Seppuku of Harakiri was de Wakizashi ook het voorkeurszwaard. In het feodale Japan was Seppuku een zelfmoordritueel dat zo rond de 12e eeuw ontstond als ritueel om een eervolle dood te bereiken. Meestal kozen de Samurai voor Seppuku om niet in handen van de vijand te vallen of omdat men had gefaald tijdens de strijd. Aanvankelijk werd dit ritueel uitgevoerd met de Tanto, maar de Wakizashi werd vanwege zijn scherpte en lengte als meer geschikt bevonden. Vaak werd men na dit ritueel ook onthoofd met een Katana.
Tamahagane Paper Crane Wakizashi van Paul Chen
Vechten met een Wakizashi
Met meerdere vijanden was het gebruikelijk om een Wakizashi te trekken en samen met de Katana te vechten om optimaal gebruik te maken van beide wapens. De Wakizashi werd dan als verdedigingswapen gebruikt en de Katana als aanvalswapen. De manier om met beiden zwaarden te vechten is om de Wakizashi omgekeerd te houden ten opzichte van de Katana waarbij de meest efficiënte aanpak was om halve cirkels te draaien.
In het Niten Ichi-ryu zitten technieken waarbij de aanvallen en blokkeringen van beide zwaarden goed samenwerken, zodat er voortdurend met het zwaard uitgehaald kan worden.
Waarom zo je een voor een Wakizashi kiezen?
Een kwalitatieve Wakizashi is met zijn prachtige versierde hanvat (tsuka) en schede (saya) even vakkundig gemaakt als een Katana. Door de korte lengte van het lemmet neemt deze minder ruimte in beslag als je evengoed een zwaardkunstwerk wilt neerzetten dat vakmanschap uitstraalt. Deze kortere zwaarden zijn van gelijke kwaliteit als de Katana maar bij zwaardonline ben je verzekerd van een hoogwaardige Wakizashi.
Onderhoud Wakizashi
Een Wakizashi behoort ook tot de traditionele Japans zwaarden en deze zijn allemaal van een hoogwaardige koolstof staal gesmede en hebben dus zwaard onderhoud nodig. Een Wakizashi heeft regelmatig onderhoud nodig om deze in optimale conditie te houden zodat roest kan kans krijgt.
Het kopen van een hoogwaardige Wakizashi verbindt je met de rijke culture geschiedenis van het oude feodale Japan en is een waardevolle toevoeging aan je zwaarden collectie.