De superioriteit van Full Tang Katana-zwaarden

De superioriteit van Full Tang Katana-zwaarden

Een full tang Katana maakt een echte samurai zwaard en is één van de meest cruciale overwegingen om deze te kopen.

Ons aanbeveling is om een Katana zonder full tang niet aan te schaffen, tenzij kwaliteit en veiligheid niet van belang zijn. Voor decoratieve doeleinden of als wandversiering is dit geen probleem; deze Katana’s kunnen veilig aan de muur worden gehangen, maar mogen niet worden gebruikt. Het hanteren van een Katana zonder full tang is riskant en kan ernstig letsel veroorzaken.

Bovendien heeft een Katana met full tang een lemmet dat zich helemaal tot in het handvat doorloopt, wat resulteert in superieure sterkte en duurzaamheid.

Waarom is een Katana met volledige tang zo cruciaal?

In feite bevindt een deel van het lemmet zich letterlijk in het handvat, maar is niet direct zichtbaar. Deze full tang, bekend als Nakago bij een Japans Samurai Zwaard, bevindt zich onder het gewikkelde handvat en zit onder het roggehuid binnenin het hout. Hoewel de term “angel” soms wordt gebruikt, is deze angel een afgeleide van Europese middeleeuwse zwaarden.

Bij een full-tang-Katana loopt het lemmet dus volledig door in het handvat en is stevig verankerd, waarbij de tang volledig in het handvat is verzonken en tevens de kern vormt. Dit principe van een zwaard met full tang is ook te vinden bij Chinese en Europese zwaarden.

Een echte Katana met volledige tang is gesmeed uit één stuk staal, zodat de krachten die vrijkomen bij een snede of slag kunnen worden geabsorbeerd. In feite is het deel dat zich onder het handvat bevindt, hetzelfde stuk staal als het zichtbare lemmet. De tang mag niet zijn gelast, gelijmd of geschroefd aan het lemmet, aangezien dit het risico vergroot dat het zwaard bij een impact in tweeën breekt, met potentieel levensbedreigende gevolgen.

Er zijn ook Katana’s op de markt met een halve tang, wat snel merkbaar is aan de balans en het gewicht. Dit is uiteraard niet wenselijk; een functioneel zwaard moet uit één stuk gesmeed zijn en stevig verankerd zijn in het handvat of tsuka.

Zwaarden met een gedeeltelijke tang zijn ook moeilijk te hanteren, terwijl Katana’s met full-tang-contructie bekend staan om hun uitzonderlijke balans en stabiliteit. Het gewicht van het lemmet is gelijkmatig verdeeld over het hele zwaard, waardoor de Katana betere controle en manoeuvreerbaarheid heeft.

Het is ook essentieel dat het zwaard is ontworpen voor functioneel gebruik. Het lemmet moet voldoende dik zijn om de krachten te kunnen weerstaan. Een zeer dun en fragiel zwaardblad is niet sterk genoeg om deze krachten te weerstaan; het is niet alleen de tang of scherpte die een rol speelt, maar vooral de sterkte van het lemmet die relevant is.

Het is belangrijk op te merken dat de term “full tang” bij een Europees zwaard vaak iets anders betekent, waarbij het lemmet daadwerkelijk volledig door het handvat steekt en weer uitkomt bij de pommel. Vanwege de fundamenteel andere constructie van de traditionele Katana is dit echter niet mogelijk bij een Samurai-zwaard. Toch wordt er gesproken over een Katana met full tang wanneer de krachten die vrijkomen bij een impact voldoende zijn om te voorkomen dat het lemmet breekt. Historisch gezien behoort de Katana tot de meest functionele zwaarden die samurai krijgers hebben ontworpen, waardoor de term “full tang Katana” een iets andere benadering heeft.

Een ervaren smederij met voldoende expertise en toewijding aan het maken van functionele zwaarden zal dit aspect meenemen in het ontwerp en de productie.

Wat is een full tang Katana precies?

Ik zal dit verduidelijken aan de hand van een illustratie.

 

full tang katana

Je ziet hier drie Katana’s met een tang, maar bij nummer 2 is de tang veel te dun om veel impact te kunnen weerstaan bij een treffen. Een gouden regel is dat de tang ongeveer 4/5 van de breedte van het lemmet moet hebben. Door dit ontwerp kan de Katana de krachten die vrijkomen tijdens gebruik absorberen. Een professionele Katana-smederij houdt rekening met dit soort aspecten bij het ontwerpen van het lemmet, zoals bij nummer 1. Bij Katana nummer 3 zie je een halve tang, die niet diep genoeg in het handvat gaat en zorgt voor een slechte balans, en ook te zwak is om slagen goed te kunnen absorberen. Dit komt vaak voor bij decoratieve zwaarden.

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat het niet voldoende is om uitsluitend te vertrouwen op het al dan niet full tang zijn van een Katana. Andere factoren zijn ook zeer belangrijk, zoals de kwaliteit van het staal, de hittebehandeling, de kwaliteit van de montage en alle gebruikte materialen. Effectief hakken kan alleen met een Katana van koolstofstaal, waarbij High Carbon Steel het meest geschikt is voor tameshigiri.

Men moet de term “full tang” dus zien in het hele ontwerp van de Katana, dan heeft het enige relevante waarde. De Katana moet echt ontworpen en gesmede zijn voor functioneel gebruik; een met de hand gesmeed lemmet van hoogwaardig koolstofstaal met een adequate warmtebehandeling is net zo belangrijk als een kwalitatief hoogstaand handvat met een hoge montagekwaliteit.

Katana-zwaarden met een full tang hebben ook een verhoogde weerstand tegen schade. Door de solide constructie van het lemmet met het handvat kan het zwaard zware stoten en belastingen weerstaan zonder te breken of los te raken. Daarom zijn Katana-zwaarden met een full tang zeer geschikt voor intensieve trainingssessies en echte gevechtssituaties.

Bij een ervaren smederij zijn al deze aspecten meegenomen in het ontwerp van de handgemaakte zwaarden, en het is dan ook aan te raden om hiervoor te kiezen als men een echte Katana wil kopen. Hanwei (Paul Chen) en Thaitsuki zijn goede keuzes voor het kopen van hoogwaardige Katana’s, omdat men dan verzekerd is van een full tang contructie Katana.

De constructie met volledige tang biedt vele voordelen op het gebied van sterkte, duurzaamheid, balans en controle. Het kiezen voor een full tang Katana is een verstandige keuze, of men nu een krijgskunstbeoefenaar is of een verzamelaar die de kunst van een goed vervaardigd zwaard waardeert.

Hieronder een volledig doorlopend (full tang) zwaard van Paul Chen (Hanwei-smederij).

fulltang-katana

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash