Top 5 Tameshigiri Katana’s: Zwaarden met Snijkracht

Top 5 Tameshigi Katana's

Tameshigiri Katana’s zijn Japanse zwaarden die geschikt zijn voor functioneel gebruik en daardoor aan essentiele eisen moeten voldoen voor veilig gebruik en optimale resultaten. In dit artikel zullen we een persoonlijke top 5 van scherpe zwaarden samenstellen, welke is ontstaan door ervaring, klant beleving en persoonlijke voorkeur.

Tameshigiri, de kunst van het snijden, is een traditionele Japanse beoefening waarbij het doel is om de zwaardvaardigheden van de beoefenaar te ontwikkelen. Uiteraard is dit niet goed mogelijk zonder een Katana met een goed snijvermogen. In het oude feodale Japan werd tameshigiri aanvankelijk gedaan om de kwaliteit en scherpte van het zwaardblad te testen en evalueren. Hiervoor werden ervaren samurai gebruikt.

Hierbij komt dan ook meteen de kanttekening dat dit niet iets is voor beginners of do-it-yourself gebruikers,  maar dat dit altijd onder strikte veiligheidsmaatregelen moet worden uitgevoerd die je in een professionele dojo krijgt aangeleerd. Hieronder valt ook dat er altijd toezicht moet zijn en dat dit nooit mag in de buurt van kinderen of huisdieren.

Kwaliteit en Veiligheid van de Katana

Het is dan ook essentieel de hier aangehaalde katana’s van hoge kwaliteit om veiligheid en effectiviteit te garanderen.  De veiligheid houdt in dat we altijd over een full tang katana praten, gemaakt van een echte goede High Carbon staal met adequate hittebehandeling en hoge monteringskwaliteit.

In onze optiek, maar er zijn er nog zoveel meer, bespreken we vijf uitstekende Katana’s die voor ons persoonlijk uitblinken in tameshigiri waarbij elke Katana zijn eigen unieke eigenschappen heeft.

  1. Practical Plus Elite Katana van Paul Chen
  2. Musashi Katana met Bo-Hi gemaakt van 1060 koolstofstaal door Huanuo
  3. Shoshin Hana Katana van Thaitsuki
  4. Penji Katana van High Carbon Steel 1095 van Huanuo zonder Bo-Hi
  5. Bushido Katana van Paul Chen.

Practical Plus Elite Katana van Paul Chen

De Practical Plus Elite Katana, geproduceerd door Paul Chen, is zeker één van de meest populaire keuzes voor tameshigiri. Deze functionele Katana staat bekend om zijn uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit.

Kwaliteitseisen

Staalsoort: De blade is gemaakt van hoogwaardige 1566 koolstofstaal, wat zorgt voor een uitstekende hardheid , taaiheid en flexibiliteit.

Hardheid: Het lemmet heeft een hardheid van ongeveer 60 HRC aan de snijkant en een zachtere rug van ongeveer 40 HRC. Dit differentieel gehard ontwerp voorkomt breuken en zorgt voor duurzaamheid.

Geometrie: De blade heeft een elegante Shinogi-Zukuri vorm, wat ideaal is voor snijprestaties.

Afwerking: De katana is mooi afgewerkt met traditionele Japanse details zoals een echte same (roggehuid) en een zeer strak met de hand gebonden tsuka-ito (handvatwikkeling).

Prijs-kwaliteit

Met een prijs van rond de € 550,- biedt de Practical Plus Elite Katana een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit zwaard is betaalbaar zonder concessies te doen aan kwaliteit, wat het een favoriet maakt onder zowel beginners als gevorderde beoefenaars.  Er zijn een aantal shinkendo dojo’s die dit zwaard als de “club Katana” bezitten en deze valt zeker onder een aanrader onder de tameshigiri katana’s.

Tameshigiri-Practical-Plus-Elite-Katana
Practical Plus Katana van Paul Chen (Hanwei)

Musashi Katana met Bo-Hi van 1060 Koolstofstaal van Huanuo

De Musashi Katana van Huanuo is een andere uitstekende keuze voor tameshigiri. Gemaakt van 1060 koolstofstaal, staat deze katana bekend om zijn robuustheid en snijvermogen.

Kwaliteitseisen

Staalsoort: Het doorgeharde 1060 koolstofstaal biedt een goede balans tussen hardheid en taaiheid, waardoor het lemmet bestand is tegen zware sneden zonder snel te breken.

Hardheid: Het lemmet heeft een doorgeharde uniforme hardheid van ongeveer 55 HRC, wat voldoende is voor tameshigiri zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid.  Het 1060 staaal behoudt nog een mate van flexibiliteit waardoor dit zeer geschikt is voor de beginner omdat dit vergevingsgezind omgaat met een verkeerde techniek.

Geometrie: De traditionele Shinogi-Zukuri stijl met Bo-Hi (lengte groef) biedt uitstekende snijprestaties en vermindert het gewicht van het lemmet voor snellere bewegingen.

Afwerking: De katana is voorzien van een eenvoudige maar functionele afwerking, met een stevig houten tsuka en een strakke tsuka-ito. Uiteraard geen hamon doordat deze katana een doorgehard blad heeft.

Prijs-kwaliteit:

Met een prijs van € 375,- is de Musashi Katana van Huanuo zeer betaalbaar en biedt een indrukwekkende snijcapaciteit. Dit maakt het een uitstekende keuze voor degenen die een betrouwbare en vergevingsgezinde katana zoeken zonder een fortuin uit te geven.

Tameshigiri-Katana
Musashi Katana van Huanuo Forge (Fred Chen)

Shoshin Hana Katana van Thaitsuki

De Shoshin Hana Katana van Thaitsuki is een hoog kwalitatieve katana, handgemaakt volgens traditionele Japanse methoden. Het zwaard is gesmeed van hoogwaardig 1095 koolstofstaal met een bo-hi, wat zorgt voor een uitzonderlijke snijcapaciteit, snelheid en duurzaamheid. Dit zwaard is perfect voor gevorderde beoefenaars die op zoek zijn naar de ultieme tameshigiri-ervaring.

Kwalitatieve eisen

Staalsoort: Het ambachtelijke differentieel geharde 1095 high carbon steel zorgt voor een zeer goede hardheid met een zeer scherpe snede.

Hardheid: Het katana blad vertoont een hardheid van ongeveer 55 HRC aan de snijkant en een zachtere body van ongeveer 40 HRC. Dit gedifferentieerd geharde ontwerp minimaliseert het risico op breuk en verzekert langdurige stevigheid.

Geometrie: De geometrie van de Katana volgt de traditionele Shinogi-Zukuri stijl met een Bo-Hi (lengte groef), wat resulteert in uitmuntende snijprestaties en een verminderd gewicht van het lemmet voor snellere bewegingen met een mooie tachi-kaze of zwaardwind.

Afwerking: Een mooi slanke tsuka, die aan voelt als een iaito, gewikkeld met zijde en een roggehuid onderlaag.

Prijs-kwaliteit:

Met een prijs van ongeveer € 850, is de Shoshin Hana Katana één van de duurdere opties, maar de kwaliteit, het vakmanschap en de prestaties maken het een uitstekende investering voor serieuze zwaardkunstenaars.

Shoshin Hana Katana
Shoshin Hana Katana van Thaitsuki

Penji Katana van High Carbon Steel 1095 zonder Bo-Hi

De Penji Katana van Huanuo is een krachtige keuze voor tameshigiri beoefening. Gemaakt van hoogwaardig 1095 koolstofstaal, biedt dit zwaard uitzonderlijke snijcapaciteiten.

Kwaliteitseisen

Staalsoort: Het 1095 koolstofstaal staat bekend om zijn hoge hardheid en scherptebehoud, ideaal voor precieze sneden.

Hardheid:  Met een hardheid van ongeveer 60 HRC en body van 40 HRC, is dit lemmet perfect voor zware snijprestaties zonder snel bot te worden.

Geometrie: De Shinogi-Zukuri vorm zonder Bo-Hi biedt maximale snijkracht en stabiliteit tijdens het snijden. Deze Katana’s hebben een POB van rond de 15 cm welke dit zwaard een agressieve intentie geeft om te willen snijden doordat deze wat naar voren trekt.

Afwerking: De katana heeft een traditionele afwerking met een robuuste tsuka en een zorgvuldig gebonden tsuka-ito voor een stevige grip.

Prijs-kwaliteit:

Met een prijs van € 549,- biedt de Penji Katana een uitstekende balans tussen hoge prestaties en betaalbaarheid. Het is een uitstekende keuze voor beoefenaars die op zoek zijn naar een zwaard met hoge snijcapaciteiten en duurzaamheid.

penji-tameshigiri-katana
Penji Katana van Fred Chen (Huanuo Forge)

Bushido Katana van Paul Chen

De Bushido Katana van Paul Chen is een hoog kwalitatief meesterwerk, gemaakt van hoogwaardig gevouwen K120C poederstaal met meerdere lagen. Dit zwaard is ontworpen voor gevorderden die de ultieme snijervaring zoeken. Het zwaard heeft een zeer goede afwerking en biedt ongeëvenaarde prestaties.

Kwalitatieve eisen

Staalsoort: Het lemmet is vervaardigd van gevouwen K120C poederstaal, dat bekend staat om zijn uitzonderlijke scherpte en duurzaamheid. Het gevouwen staal wordt ook wel damaststaal genoemd, hoewel dit historisch niet helemaal correct is.

Hardheid:  De snede van de katana heeft een hoge hardheid van ongeveer 58-62 HRC, wat zorgt voor een uitzonderlijke hardheid snijcapaciteit in combinatie met de rughardheid van HRC 38-42.

Geometrie:  De Bushido Katana heeft een klassieke Shinogi-Zukuri stijl, perfect voor tameshigiri. Een blad zonder hi, maar wel één die perfect in de hand ligt door de sublieme balans.

Afwerking: Het Japanse Bushido zwaard is prachtig afgewerkt met een tsuka van roggehuid en een zorgvuldig gebonden tsuka-ito, evenals een rijke, gedetailleerde bruine saya (schede) ingelegd met kersenbloesem.

Prijs-kwaliteit:

Met een prijs van ongeveer € 1150,- is dit de duurste katana op onze lijst, maar de kwaliteit en prestaties van de bushido Katana rechtvaardigen de prijs voor diegenen die het beste willen.

Damaststaal-Bushido-Katana
Bushido Katana van Paul Chen (Hanwei)

Tameshigiri Katana’s conclusie

Elke van deze tameshigiri katana’s heeft unieke voordelen en eigenschappen die ze geschikt maken voor gebruik op op tatami matten. Of je nu een beginner bent of een ervaren beoefenaar, afhankelijk van je niveau, voorkeuren en budget kun je een keuze maken die het beste bij jouw behoeften past. Deze vijf scherpe shinkens bieden allemaal een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en leveren de prestaties die je zoekt in een echt scherp snijzwaard.

Bij het kiezen van een katana voor tameshigiri is het cruciaal om te letten op de staalsoort, hardheid, geometrie en afwerking van het lemmet. De Practical Plus Elite Katana van Paul Chen, de Musashi Katana met Bo-Hi van Huanuo, de Penji Katana van Huanuo en de Bushido Katana van Paul Chen zijn allemaal voortreffelijke opties, elk met hun eigen voordelen op het gebied van prijs en kwaliteit.

Een echte tameshigiri Katana kopen doe je bij Zwaardonline met een eigen voorraad in Nederland, waarbij je op afspraak kan kopen kijken of dit het zwaard is wat je zoekt.

Welke katana je ook kiest, je kunt verzekerd zijn van een uitstekende tameshigiri-ervaring die aansluit bij jouw budget en eisen.

KATANA-ZWAARD-KOPEN

 

 

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash