Shinkendo: De weg van het echte Zwaard

Shinkendo De weg van het echte Zwaard

Kom alles te weten over het Shinkendo, een Japanse zwaardvechtkunst waar je het echte zwaard leert hanteren.

Wat is Shinkendo?

Letterlijk is Shinkendo (Japans: 真剣道, 眞劍道) een samenvoeging van “shin”(echt) en “ken”(zwaard) en “do” (de weg). De betekenis van Shinkendo is dus “de weg van het echte zwaard”. De essentie van deze Japanse zwaardvechtkunst is het leren omgaan met een echt scherp zwaard. Deze relatief jonge Japans krijgskunst, opgericht door Toshishiro Obata in de jaren tachtig, richt zich op de praktijk van het zwaardvechten.

De Obata familie stamt oorspronkelijk af van de Heike clan. Obata Toshishiro, van samoerai-afkomst, werd in 1948 in Japan geboren. Obata stamt af van Obata Masamori, die als generaal en strateeg (een van de beroemde 24 strategen) diende voor de familie Takeda tijdens de rivaaloorlog in het Sengoku-tijdperk.

Toshishiro-obata-shinkendo

Obata Toshishiro

Het Shinkendo heeft geen competitieve aard en behoudt de traditionele technieken van het Samurai zwaardvechten zodat deze kunnen worden doorgegeven aan de toekomstige generaties.

In het Shinkendo zijn de meeste essentiële en effectieve elementen uit verschillende oude zwaardscholen gecombineerd en biedt daardoor een holistische benadering voor het hanteren van een Katana.

Het Shinkendo vertoont invloeden van diverse traditionele krijgskunsten. De training in het Shinkendo omvat dus verschillende trainingsmethoden en deze zijn samengesteld uit 5 belangrijke dimensies en deze hebben overlappende concepten.

In het Shinkendo zal je door diepgaande studie van deze verschillende dimensies de technieken gaan zien die je als ringen moet zien die op elkaar ingrijpen.

In Shinkendo zijn deze vijf dimensies Suburi, Battoho, Tanrengata, Tachiuchi en Tameshigiri als onderling verbonden cirkels. Door de overlap en onderling relaties ben je in staat om de technieken vanuit een breder perspectief te bekijken.

shinkendo Gorin Goho Gogyo rings

Goho Gorin Gogyo

De trainingsmethoden zijn de Goho Gorin Gogyo:

  • Battoho: diverse technieken voor het trekken van het zwaard
  • Suburi: de basisoefeningen voor slagen
  • Tanrengata: solovormen met een combinatie van technieken en slagen
  • Tachiuchi: sparren met een trainingspartner
  • Tameshigiri: het uitvoeren van snijtesten met een scherpe Katana op tatami matten

Battoho:

In het battoho staat het trekken en veilig terugsteken in de saya. Je begint dit altijd te leren met de bokken of houten zwaard zodat je deze veilig kan trekken en kan terugsteken in verschillende richtingen. Zodra je vorderingen maakt stap je over naar een Iaito, of ongeslepen oefenzwaard met als einddoelen een Shinken of echt scherpe Katana.

Suburi

Het Suburi staat voor de oefenen met het zwaaien van de Katana. De term staat voor de basiszwaardbewegingen, correct voetenwerk en lichaamsbewegingen. Dit zijn de fundamenten en van cruciaal belang voor een goede technieken.

Tachiuchi

Deze vorm van partnertraining houdt in dat de beiden beoefenaren de Katana al hebben getrokken. Je traint meestal met een Bokken of Bokuto (houten Katana) maar soms ook met een Shinai (gevoerde bamboostok) zodat je realistisch maar veilig de toepassing kan aanleren.  Dit is een aspect die je terugvindt bij aantal koryu kenjutsu stijlen zodat je zonder gevaar kan sparren.

Een aantal traditionele budo elementen die je terug kan vinden in het Kendo, welke zich vooral als wedstrijdsport heeft ontwikkeld, zijn geïntegreerd als variaties binnen het shinkendo Tachiuchi.

Tanrengata

De Kata die in het Shinkendo worden beoefend staan bekend als Tanrengata.  Deze individuele vormen leggen de nadruk op vloeiende bewegingen, elegante balansverschuivingen en doeltreffende lichaams/zwaardmechanica. Een “Kata” is een woord voor vorm en worden in het budo beoefend om bewegingen te onthouden, te verinnerlijken en te perfectioneren.

Tameshigiri

Tameshigiri (試し切り of 試切) zijn binnen het Shinkendo de discipline om de snijvaardigheden te oefenen en te trainen.  In het Tameshigiri wordt beoefend met opgerolde tatami matten. Je gebruikt hiervoor geen Iaito of oefenzwaard maar een echte scherpe Katana (shinken). De technieken worden doorgaans bekeken aan de hand van de tatami sneden, hoe schoner die zijn, hoe cleaner de cut en des te beter de techniek.  Deze eerst natgemaakte Tatami matten worden op een standaard gezet met soms bamboe erin, zodat de weerstand meer lijkt op menselijke lichaamsdelen.

shinkendotameshigiri-shinkendo

Tameshigiri 

Bij de zwaardvechtkunst van het Shinkendo zijn niet alleen de technieken (Jitsugi) maar ook de filosofieën (kyogi) belangrijk. De filosofieën van Shinkendo zijn gebaseerd op Kuyo Junikun (Negen Planeten, 12 Voorschriften) en Hachido (Het Achtvoudige Pad).

De leringen samen vormen de basis om waardevolle lessen uit de zwaardstudie te halen zodat je deze kan integreren in een beter levensstijl. De vorderingen in het Shinkendo zijn gebaseerd op de oude traditionele systemen en niet op de moderne dan en kyu systemen.

Voor wie is Shinkendo

Voor iedereen die interesse heeft in een traditionele Japans krijgskunst, ongeacht leeftijd of ervaring, is het geschikt. Het bevat elementen voor persoonlijke groei en heeft geen competitie-elementen waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek.

tameshigiri

Effecten van Shinkendo training

Het Shinkendo is doordrenkt van de tradities van de samoerai, zoals filosofie, Heiho (strategie) en Reiho (correcte Bushido etiquette).

Je kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie toenemen tijdens de beoefening van het Shinkeno, wat resulteert tot een algehele verbetering van je fysieke gesteldheid.

Bovendien draagt het bij aan je geestelijke groei, doordat je werkt aan discipline en concentratie vermogen. Doordat je bewust in een veilige omgeving aan confrontaties wordt blootgesteld zal je beter met druk en stress om kunnen gaan.  Een van de belangrijkste kenmerken is om een Bushi Dameshii of krijgersgeest te ontwikkelen.

Voor mensen die interesse hebben in historische Japanse zwaardvechtkunsten en ook hun mentale veerkracht willen vergroten is het Shinkendo geschikt. Het is een weg van zelfverbetering en opent een wereld voor rijke tradities, technieken en filosofieën.

 

KATANA-ZWAARD-KOPEN

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash