Alles wat je moet weten over Tamahagane

tamahagane-staal

Alles wat je moet weten over Tamahagane: Geschiedenis, Productie en Toepassingen

Het Tamahagane staal wordt beschouwd als de ambachtelijke perfectie voor het maken van Nihonto katana’s. Je kan hier alles te weten komen over het productieproces van Tamahagane,  de toepassing ervan bij de Nihonto katana’s en de verbinding tussen de samurai en deze unieke zwaarden.

In de wereld van de echte Japanse zwaarden, zoals de Katana en de Wakizashi, vind je een uniek en mysterieus staal genaamd Tamahagane. Deze Tamahagane is één van de meeste legendarische staalsoorten ter wereld en wordt gebruikt voor het maken van een Nihonto katana. Het wordt al meer dan duizend jaar vervaardigt en via Korea en China kwam de kennis over het maken van Tamahagane naar Japan.

Het produceren van ambachtelijke echte Tamahagane is een waardevol erfgoed dat generaties werd doorgegeven. De ingrediënten van Tamahagane zijn ijzerzand en houtskool, waarbij het ijzerzand bij rivier beddingen werd gedolven.

Tamahagane betekent letterlijk in Japans “kostbaar-staal” waarbij Tama is kostbaar en Hagane staal.  Tamahagane wordt traditioneel gemaakt van Japans ijzerzand, dat in het Japans bekend staat als Satetsu. In een traditionele klei-oven wordt dit ijzerzand geplaatst en blootgesteld een een hoge temperatuur van ongeveer 1500 Celsius.

In dit Tatara vind een proces plaats waarbij het Satetsu wordt gemengd met houtskool, wat het Tamahagane zijn enorme hardheid geeft. De langzame verbranding van de houtskool verwijdert onzuiverheden en concentreert het ijzer, resulterend in een metaal van buitengewone hoogwaardige kwaliteit die door de smid later nog beter wordt bewerkt zodat er een iconische Nihonto zwaard van kan worden handgesmede. Een Tatara werkt doorgaans ongeveer drie weken, waarbij elke cyclus zeven dagen in beslag neemt. Aan het einde van het proces, wanneer de Tatara wordt afgebroken, blijft er een staal genaamd Kera over. Na dit proces kunnen zowel hoog (nabe-gane) als laag (hocho-tetsu) koolstofgehalte delen van Tamahagane worden gevonden in de Tatara.

tamahagane-tatara

Het Tamahagane is het unieke staal waarbij de meestersmid later een Katana kan smeden met een perfecte balans tussen hardheid en flexibiliteit. Alle hoogwaardige Katana’s beschikken over deze belangrijke kwaliteiten zodat het blad over een extreem scherpe snede kan beschikken. De taaiere rug zorgt voor absorberend vermogen zodat door deze flexibiliteit de Katana niet snel zal breken tijdens de strijd.

Zodra het Tamahagane door een meestersmid wordt bewerkt zulen er structuren in het staal verschijnen door het vouwen en die bekend staat als de Hada. Deze vouwpatronen zijn er in verschillende vormen die een uniek en esthetisch element aan een Katana geeft.  Elke meestersmid heeft hiermee een onderscheidende en individueel element aan zijn Nihonto Katana.

katana-smid

Het traditionele differentiële harden met klei of temperen is een essentiële fase bij het geven de meeste optimale staaleigenschappen van een Katana. De vlijmscherpe snede zal hierdoor extreem hard worden en de rug zal taaiere eigenschappen ontwikkelen.  Tijdens deze cruciale hittebehandeling van het staal wordt de kling met klei bedekt en verhit en daarna snel ondergedompeld in water. Door deze ambachtelijke bewerking krijgt het zwaardstaal een goede verhouding tussen hardheid en flexibiliteit wat bijdraag aan de enorme effectiviteit van de Japanse Katana.

Met het unieke Tamahagane staal dat wordt bewerkt door een meestersmid met toewijding en ervaring krijg je een traditioneel kunstwerk wat als uiterst effectief zwaardwapen kan fungeren. In de handen van een bekwame Samurai zorgt deze perfecte combinatie van scherpte en absorberend vermogen tot een superieure Nihonto katana.

Dit bijzondere Tamahagane is een symbool voor Japan met zijn rijke en culture geschiedenis en een onderdeel van de eeuwenoude kunst van het katana-smeden dat vandaag de dag nog steeds wordt voorgezet.

Zodra een Japanse meestersmid dit Tamahagane staal gaat bewerken komt het volledig tot leven met elke slag van zijn hamer en het vouwen van het staal. De vouwen om eventuele slakvorming en onzuiverheden te verwijderen uit het staal resulteert in Katana’s met meer dan 65.000 lagen staal.

Nihonto Katana

Een Nihonto is een eeuwenoud krachtig Japans symbool welke een belichaming is van kunstwerk en uiterst effectief wapen. De Nihonto Katana vormt de kern van de samurai cultuur en deze staat wereldwijd bekend om hun hoogwaardige kwaliteit en eeuwenoude symboliek. Een Nihonto in goede staat weerspiegelt de perfectie die elke Japanse smid nastreeft met zijn visie op het katana maken.

tamahagane-nihonto-katana

Conclusie

Voor de echte samoerai krijger was zijn Katana niet slechts wapen  maar een verlengstukken van zijn ziel en identiteit. Vol respect werden deze Katana’s van generatie op generatie doorgegeven en was het een belangrijk erfgoed

Deze Katana’s konden niet zonder tamahagane worden gesmeden en daardoor is dit staal van cruciaal belang in de Japanse samurai geschiedenis.

Verzamelaar en liefhebbers van deze Nihonto zwaarden herkennen het meesterschap van deze Japanse smeden over de hele wereld.  Alles wat je moet weten over Tamahagane staat ook centraal bij de NBTHK (Nihon Bijutsu Tōken Hozon Kyōkai)  die als doel heeft de evaluatie van deze Japanse Katana’s en deze te behouden voor toekomstige generaties.

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash