Is het Bezit van een Katana Legaal in Nederland?

Is het Bezit van een Katana Legaal in Nederland

Is het Bezit van een Katana Legaal in Nederland en ontdek de Wettelijke Aspecten

Indien u overweegt een katana te kopen, zou weleens de gedachte kunnen opkomen dat dit mogelijk verboden is. Wat zegt de Nederlandse wet hier precies over? We zullen hier alles duidelijk toelichten.

Is de katana een verboden wapen in Nederland? Ooit gedragen door de samoerai krijgers, was de katana een gevaarlijk wapen in bedreven handen. Een katana, een zwaard met een scherpe snede en punt, valt inderdaad onder de wapenwet in Nederland. Het bezit van een Japans zwaard thuis is toegestaan in Nederland zonder problemen, dit noemen ze ‘vrij voorhanden houden’ volgens de wapenwet.

De Nederlandse wapenwet classificeert wapens in verschillende categorieƫn, en een katana valt onder de zogenaamde blanke wapens, categorie IV. Hieronder vallen ook degens en sabels, ongeacht of het decoratieve of functionele zwaarden zijn. Uiteraard moet men 18 jaar of ouder zijn, anders is het verboden. Ook de aankoop van een zwaard onder de 18 is niet toegestaan.

Het is niet toegestaan een katana in het openbaar te dragen; deze moet degelijk verpakt zijn. Een eenvoudig deken of handdoek is niet voldoende. Een gesloten kartonnen doos met tape of een foedraal met een gesp en rits is wel geschikt.

De Legale Verkoop van Een Katana

Het verkopen van zwaarden in Nederland is niet illegaal. Wapens die vallen onder categorie IV zijn niet verboden, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Natuurlijk geldt opnieuw de leeftijdsgrens van 18 jaar en ouder. Bij het bestellen van een product bij zwaardonline moet men akkoord gaan met de algemene voorwaarden, waarin dit duidelijk vermeld staat. Het plaatsen van een product in een winkelwagen op de webshop vereist ook de bevestiging dat men ouder is dan 18 jaar. Voor accessoires zoals een zwaardfoedraal of zwaardenstandaard geldt deze leeftijdsgrens overigens niet.

Een Japans zwaard heeft een bijzondere status en wordt vaak als siervoorwerp gekocht. Het thuis neerzetten op een prachtige standaard is geen enkel probleem als men ouder is dan 18 jaar.

Voor meer informatie over de wet en wapens, kunt u de onderstaande link raadplegen:

https://www.justis.nl/producten/wet-wapens-en-munitie

Een Katana in Belgiƫ: Toegestaan of Verboden?

De wet in Belgiƫ voor blanke wapens verschilt niet veel van de Nederlandse wapenwet. Een Katana valt hier ook onder de blanke wapens en is vrij verkrijgbaar en mag dus voorhanden zijn. Natuurlijk geldt ook hier de leeftijdsgrens van 18 jaar of ouder.

Men moet nagenoeg dezelfde regels volgen als in Nederland. De regelgeving hierover is te vinden op de volgende website:

https://justitie.belgium.be/nl

Als u overweegt een echt samurai zwaard te kopen, staat niets u dus niets in de weg om dit thuis prachtig tentoon te stellen. Het wordt echter aanbevolen om uw katana, wakizashi of tanto thuis te laten zien en zich aan de regels te houden. Door dit te doen, kunt u met een gerust hart genieten van uw samurai zwaard.

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash