Hoe moet je een katana tentoonstellen

hoe-katana-zwaard-tentoonstellen-neerzetten-display
Daisho op een zwaardstandaard

Hoe moet je een katana tentoonstellen? Na het kopen van je prachtige Katana ben je de trotse eigenaar van een stukje Japanse geschiedenis en wil je de Katana op een indrukwekkende manier neerzetten, maar hoe moet dat precies?

Maar de oude Samurai krijgers deden alles wel overwogen en volgende oude tradities. Hier komt dus een stukje culture kennis en zwaard etiquette bij kijken.

In het oude feodale Japan borgen de meeste eigenaren van een Katana vaak in de shira-saya op. Een shirasaya is een neutrale blanke houten saya (schede) en tsuka (handvat) meestal gemaakt van traditioneel nurizaya hout. Vandaag de dag doen de meeste eigenaren van een echte authentieke Japanse Katana dat nog steeds.

Maar wil je de Katana volledig met koshirae (de fttingen) neerzetten dan komt hier wat zwaard-etiquette bij kijken. Tevens wil je natuurlijk dat het Samurai zwaard goed tot recht komt op een veilige manier.

Voor het tentoonstellen van uw Katana is de locatie natuurlijk van essentieel belang. Op de juiste plek zal het Japanse zwaard zijn schoonheid en geschiedenis benadrukken. Om eer te betonen aan het zwaard kies je een prestigieuze plek uit in uw woonruimte. Een prachtige mooi afgewerkte standaard zorgt voor een stabiele en veilige plek waarop de Katana goed tot zijn recht zal komen. Deze zwaard standaards noemen ze ook vaak Katana-kake. Het kan ook zeer esthetisch zijn om voor een wandhouder te kiezen waarbij een zwaard hoog en veilig kan worden geplaatst, zeker met kleine kinderen of huisdieren is dit een goede optie. Een hoogwaardige houtenplank kan worden gebruikt voor een opvallend visueel effect in het interieur.

Als je daar de ruimte voor hebt is een Tokonoma of Japanse nis zeer indrukwekkend. In de Japanse architectuur is dit een veel voorkomend onderdeel van het interieur. Een opstelling van een Katana in een Tokonoma komt zeer majestueus over.

Vaak zal de verlichting ook een rol speel voor het accenturen van de kenmerken van een Katana. Een zacht licht geeft rust en schaduw terwijl je met een krachtige spot bepaalde onderdelen van het zwaard kan accentueren.

Naast het gewoon neerzetten op een standaard is het uiteraard ook mogelijk om het zwaard in een vitrine te plaatsen. Dit kan een stuk veiliger zijn en deze zijn vaak al voorzien van de juiste belichting.  In een vitrine komt het zeer elegant over en krijgt het een museumachtige uitstraling.

Er zijn dus voor betreft plaatsing vele mogelijkheden maar het meeste sfeervol is  wel om dit in een traditionele Japanse context te doen.

Veiligheid en Zwaardetiquette

Het is belangrijk om ook de veiligheid in ogenschouw te nemen, met zwaard moet stabiel geplaatst kunnen worden maar mogen ook  niet in kinderhanden belanden.

Nu komen we aan bij de zwaardetiquette en richtlijnen die je wilt handhaven zo de Katana de eer en respect krijgt die het toekomt.

Onder de Japanse zwaarden vallen vele soorten, waaronder de Tachi. Dit is namelijk meteen de uitzondering voor wat betreft het plaatsen. De Tachi is een ouder zwaard met vaak een diepe curve die vooral door de Samurai te paard werd bedragen en gebruikt. Je kan ervan uitgaan dat de zwaarden worden geplaatst op de manier waarop deze door de Samurai werden gedragen in hun obi (band).  Het blad van de Tachi werd met de snede naar beneden gedragen  door de stijl van vechten van de Samurai te paard.  Een Tachi plaats je dus met de snede naar beneden.

famahagane-tachi
Een Tachi zet je dus neer met de snede naar beneden

In evolutie en ontwikkeling door omstandigheden en veranderende manier van oorlogsvoeren ontstond langzaam aan de Katana. De opkomst hiervan kan worden toegeschreven de manieren van oorlogsvoeren waarbij de nadruk werd gelegd op het snel trekken van het zwaard als doorslaggevend in het bepalen van winst of verlies.

Het dragen van de snede naar beneden zorgde ervoor dat de Samurai krijger in één vloeiende beweging zijn Katana kon trekken en gebruiken.

De Katana en ook de Wakzashi worden dus met de snede naar beneden gedragen en dus ook zo geplaatst.

Ook de richting van de handvat of tsuka heeft een speciale betekenis en reden, deze weerspiegelt namelijk de houding en intentie van de Katana. Het idee  hierachter is dat wanner wanneer de tsuka (handvat) aan de linkerzijde is gepositioneerd, het minder snel te grijpen is vanwege de dominante rechtshandigheid van de meeste mensen. Het draaien van het zwaard kost simpelweg tijd en in deze seconden kan een conflict worden beslist. Deze regel geldt voor zowel de Katana en Tachi.

Een extra tip is ook om zonlicht direct op je zwaard te vermijden. De schede zal ervan verkleuren, de olie sneller opdrogen waardoor er wellicht sneller schade kan ontstaan aan je kostbare zwaardblad.

Bij zwaardonline kan je genoeg kwalitatieve zwaardstandaarden vinden en onderhoudssets met zwaardolie zodat je Katana de eer en respect krijgt die het verdient.

KATANA-ZWAARD-KOPEN

Snelle verzending

Binnen 2-5 werkdagen

Niet goed, geld terug

14 dagen zichttermijn

Gegarandeerd goed

Afhalen op Afspraak

Veilig betalen

iDEAL, Bankoverschrijving, Cash